Orkla House Care Sverige

Vår historia

I Bankeryd i nordvästra Småland har vår penselfabrik legat i över 70 år, och erfarenheterna vi samlat på oss genom åren använder vi dagligen. Varje år producerar vi drygt 30 miljoner måleriverktyg, och målet är alltid att lansera nya och innovativa produkter som både överraskar och underlättar för användarna. Det är fyra ord som styr: kvalitet, funktion, ergonomi och design. Eller, i mer konkreta ordalag: slitstyrkan, effektiviteten, greppet och formen. Vi är rätt säkra på att ingen annan nordisk penseltillverkare har satsat så konsekvent på innovation och utveckling, under så lång tid. Läs mer om vår historia här nedan.

Från springpojke till fabriksägare

Vår företagshistoria tar sin början med tre ambitiösa unga män uppväxta i Bankeryd under 1930-talet: bröderna Bernt, Åke och Evans Damberg.

Allt började när den äldste av bröderna, Bernt, vid blott 12 års ålder, fick sin första anställning som springpojke på penselfabriken Perfect i Bankeryd. Efter sex år som springpojke tog han steget vidare till snickeriavdelningen och senare som lärling inom borstberedning. Det dröjde inte länge förrän Bernt hade blivit en mästare på borsthantering och kunde med lätthet känna hur mycket borst som skulle fylla varje pensel. Det var här som Bernt började drömma om att skapa sin egen penselfabrik.

Den 6 september 1946 blev Bernts dröm verklighet när han tillsammans med sin bror Åke och hans tidigare klasskamrat, Gunnar Claesson, grundade sin egen penselfabrik under namnet Bankeryds Penselfabrik. Deras första lokal var en blygsam byggnad i föräldrahemmets trädgård, endast nio kvadratmeter stor.

Året efter, 1947, flyttade företaget till en betydligt rymligare lokal på Sjöåkravägen i Bankeryd, som inköpts speciellt för ändamålet. Denna flytt var en milstolpe för penselfabriken och möjliggjorde både utökning av personalstyrkan och investeringar i avancerad utrustning. Lokalen utökades ytterligare 1955 med 300 kvadratmeter för att rymma företagets växande behov.

Fabriken på Sjöåkravägen

Fokus på innovation & utveckling

Året 1960 markerade en viktig milstolpe när bröderna Damberg introducerade rollerprodukten på den svenska marknaden, tillverkad med lammskinn. För att göra detta möjligt utvecklade de en specialmaskin. Snart därefter, i december 1962, kom bröderna över information om en innovativ penselmaskin i Kanada som hade kapacitet att automatiskt producera kompletta penselhuvuden. Bröderna reste till Kanada för att beskåda denna teknologiska underverk, och bara en månad senare stod maskinen i Bankeryd redo att förändra spelreglerna. Nu kunde Bankeryds Penselfabrik öka sin produktion från 2000 penslar per dag till hela 10 000. Med denna revolutionära maskin hade de inte bara förändrat penseltillverkningen i Sverige, utan även satt en ny standard för hela Europa.

Inspirerade av sin resa etablerade bröderna även en utvecklingsavdelning som började mäta täckningsförmåga och färgupptagningskapacitet hos deras penslar. På så vis blev de den första penselfabriken i Europa med en dedikerad avdelning för just utveckling. Idag fortsätter vår utvecklingsavdelning att driva innovationen framåt.

Utvecklingsavdelningen finns kvar än idag bredvid fabriken i Bankeryd där vi jobbar tätt tillsammans med färgtillverkare och yrkesmålare. Här tar vi hela tiden fram nya borstblandningar, bättre rollerväv, greppvänligare handtag och helt nya måleriverktyg.

Framgången var ett faktum

Företaget fortsatte sin imponerande tillväxt på både den inhemska marknaden och i exporten. År 1968 genomförde de en betydande expansion längs Sjöåkravägen. Vid den tiden insåg man vikten av att ha en effektiv försäljningsstyrka, och den yngste brodern, Evans Damberg, trädde in i företaget som försäljningschef.

Evans började diskutera med sina bröder om att själv starta produktion av spacklar, tapetlinjaler och skärverktyg. Tillsammans bestämde de sig dock för att slå samman sina verksamheter, och så blev Evans en delägare i Bankeryds Penselfabrik. Denna sammanslagning utökade företagets erbjudande betydligt; nu kunde Bankeryds Penselfabrik inte bara leverera penslar och rollers, utan även ett helt sortiment av kompletterande måleriverktyg.

Varumärket Anza lanseras

Året 1973 markerade en övergång till en större verksamhet. Bröderna Damberg kände att det var dags att ge företaget ett nytt namn och placera sitt varumärke på produkterna, istället för att använda kundernas namn som de tidigare hade gjort. De ville ha ett namn med internationell klang, och som helst började med bokstaven A för att synas tidigt i telefonkatalogen. Så föddes Anza International AB. Samtidigt initierades öppnandet av en modern fabrik på Tallvägen 6 i Bankeryd, som fortfarande är vår hemvist idag.

Idag är Anza Nordens ledande tillverkare av måleriverktyg, med ett komplett sortiment av effektiva och användarvänliga penslar, rollers och tillbehör. Och även om mycket har hänt under de sju decennier som gått sedan starten är det mesta sig likt. Vi tillverkar fortfarande merparten av våra produkter i Bankeryd, med målet att göra det lättare att måla.

En del av Orkla House Care

Mot slutet av 1970-talet såldes Anza till sin största kund, det norska företaget Jordan. År 1984 hade Jordan planer på att etablera sig på den svenska aktiemarknaden, och så blev det att Anza noterades på börsen. Två år senare, 1986, förvärvade även Anza sin främsta konkurrent, penselfabriken Perfect AB i Bankeryd. År 1990 gick de två företagen samman och bildade ett enhetligt bolag. År 1996 utökade man sin verksamhet genom att förvärva Spekter A/S i Danmark och Bay Vissing i Norge.

Det var först år 2012 som alla dessa företag samlades under taket av Orkla House Care, när Orkla förvärvade Jordan och därmed även Anza. Idag består Orkla House Care av flera framstående varumärken inom måleriverktyg och tillbehör, inklusive Anza, Anza Pro, Jordan, SAM, Harris, Hamilton, Spekter och Jordan Håndverk. Läs mer om Orkla House Care här.

Här finns vi

Orkla House Care har fabriker och kontor på flera platser i världen.

Karriär

Nyfiken på att jobba på ett Orklaföretag? Vi är alltid på jakt efter duktiga medarbetare.