Koncept

Fast Fusion Climate Week

Detta är konceptet för alla som vill vara med och göra skillnad för klimatet och våra älskade barns hälsa. Det vill säga just DU!

Framtaget i samarbete med dina kollegor i skolköken, där vi verkligen klurat tillsammans på vad som behövs för att lyckas med omställningen till en grönare, godare och mer hälsosam kost i skolan. Ni kommer definitivt att stöta på utmaningar, men de skall vi lösa ihop. Bara berätta för oss.

Nu kör vi så det ryker! För varje barn förtjänar en hel planet i framtiden och en sund hälsa.

Häng med på Fast Fusion Climate Week 2023

Recepten är spikade! Så in och anmäl er skola eller kommun till en vecka med riktigt goda skolluncher i hållbarhetens tecken.

Enda kravet är att minst tre serveringar på veckan måste innehålla någon av våra huvudråvaror i recepten. (Man kan självklart även välja recept från tidigare klimatveckor).

Förra året serverades 170 000 elever i 32 kommuner klimatsmart mat i en vecka. Kan vi bli över 200 000 i år? Häng med och anmäl er redan idag.

Gänget bakom 2023 års smaskigaste recept för alla hållbara skolkök

Låt oss få presentera de duktiga kreatörerna bakom recepten till årets upplaga av Fast Fusion Climate Week.

Thomas Videhjärta (Umeå), Catrine Larsson (Örebro), Emilie Wall (Umeå), Philip Björnram (Örebro), Ida Lindgren (Lerum), Camilla Sump Johansson (Orkla) och Florina Baran (Lerum).

Samtliga kockar som bidragit med recept till Fast Fusion Climate Week 2023.

2023 års recept till Fast Fusion Climate Week

Material till din klimatvecka

För att lyckas med en riktigt grym klimatvecka i din restaurang har vi tagit fram pedagogiskt material som till exempel bordsryttare att sätta upp i matsalen och informationsfilmer att dela i era social media-kanaler. Allt material är till för att spridas och användas.

Missa inte tillfället att arbeta aktivt med barnen medan ni kör er Fast Fusion Climate Week. För att få igång samtalen i klassen, har vi tagit fram en pdf som innehåller fem lektioner på temat hållbarhet och hälsa kopplat till mat. En för varje dag.

Naturligtvis går det bra att använda materialet under övriga läsåret också. 

Tre affischer i A3-format. Skriv ut (eller beställ från tryckeri) och dekorera skolan med inspiration för att stötta det klimatsmarta budskapet.

Tre illustrerade posters i A3-format. Perfekta att skriva ut och smycka skolans restaurang och korridorer med.

Ladda ner matsedlar med tema från Fast Fusion Climate Week. Du kan även fylla i maträtterna direkt i datorn innan du skriver ut.

Fin bordsryttare i A4-format som du kan skriva ut och sätta på varje bord i skolrestaurangen. Vik så att pappret bildar en triangel och fäst ändarna mot varandra.

Vill du och din skola engagera vårdnadshavarna lite extra? Använd gärna denna kupong för att bjuda in dem till att komma och smaka maten som serveras under klimatveckan. Önskar ni som skola att få hjälp med formulering av kommunikation i samband med att ni skickar ut kupongen, så hör av er till oss.

OBS! Detta är ENBART ETT VERKTYG för de skolor som vill engagera vårdnadshavarna inför klimatveckan. Det är INTE en kupong för privatpersoner att ladda ner i tron om att skolan automatiskt ska bjuda på lunch.

Filmer som hjälper dig med skolans klimatvecka

Filmer som hjälper dig och dina kollegor att bygga upp er kunskap kring hållbart och hälsosamt ätande. Först har vi ett par introduktionsfilmer samt en film som är riktad åt föräldrar och vårdnadshavare.

Sedan får vi hjälp av experterna Mai-Lis Hellénius och Hanna Sepp. Mai-Lis riktar sig mot föräldrarna gällande vikten av att barnen lär sig att äta hållbart och hälsosamt, och Hanna förklarar hur viktigt det är att mat och pedagogik går hand i hand. Så tipsa gärna föräldrar och pedagoger om materialet.

Bilder på materialet från Climate Week Academy.

Climate Week Academy - boosta era klimatkunskaper i skolan

Vi behöver alla hjälpas åt att sprida kunskapen till den yngre generationen. Därför har vi nu tagit fram ett komplett utbildningsunderlag på Fast Fusion Climate Week, så att ni kan köra klimatveckor på egen hand i skolorna. När ni vill!

Materialet innehåller allt från introduktion med tidsangivelser, filmer och inspiration, till pedagogiskt material och recept för fysisk workshop i köket tillsammans med kockar och pedagoger.

Skicka en intresseanmälan, så tar vi kontakt så snart vi kan och sänder därefter över det gedigna utbildningsmaterialet till dig.

Låt dig inspireras av 2022 års kockar och deras recept

Naturligtvis går det fint att inspireras av tidigare års recept. Kanske hade barnen någon favoriträtt som ni gärna vill göra i repris?

På vår Youtube-kanal finns alla tidigare receptfilmer att kika på.

Alla sex kockar som bidrog med recept till Fast Fusion Climate Week 2022. Maria, Camilla, Per, Michael, Sandra och Johan.
Logotyp för Fast Fusion Climate Week.
Ett barn med förkläde håller upp två köttbullar framför sina ögon. Bakom barnet syns diverse köksredskap som hänger på väggen.
Recept från Fast Fusion Climate Week. Fish and Mash.
Kim med två kockar i köket.
Recept från Fast Fusion Climate Week. New York Vegochorizo med plasternacksmos och surkål.