Koncept

Hälsa på Maten

Broccoli = barnens värsta fiende? Inte om de får vara med och tillaga den. Forskning visar nämligen att barn kan få bättre självförtroende, goda matvanor och bli nyfikna på att prova nytt. Hur? Jo, om de får vara med och laga maten de ska äta.

Vi vill inspirera och hjälpa barn och lärare (och inte minst alla föräldrar) med att få en bra och sund relation till mat. Därför har vi tagit fram Hälsa på Maten. Ett koncept som är sprunget ur något så smart som en klokbok.

Många skulle nog kalla det för en vanlig kokbok eftersom den är fylld till bredden med enkla recept på goda frukostar, mellisar och luncher. Men samtidigt är den också fullmatad med inspirerande tips och rolig pedagogik. Hämtat direkt från en superkombination av forskare, folkhälsoutvecklare, kostchefer, pedagoger och kockar.

Så det känns faktiskt tryggt att kalla den för en klokbok också.

Framsidan av kokboken Hälsa på Maten.

Vill du beställa vår klokbok?

Arbetar du som pedagog eller kock i en skolrestaurang?

Vår kokbok hjälper dig entusiasmera dina elever och hjälper dem komma närmare hälsosamma matvanor. Fylld med goda och enkla recept som du kan laga tillsammans med barnen. Du hittar även smarta matlagningstips, massor av rolig pedagogik, samt spännande fakta om hälsosam och god mat.

Beställ fysiskt exemplar av kokboken

Lär er mer om hållbar och hälsosam skolmat

Vi vill gärna träffa dig och dina kollegor för att snacka om enkel, god, hållbar och hälsosam skolmat. Våra kulinariska kreatörer står redo att inspirera organisationen. Och vem vet – kanske har de med sig vår grymma kokbok och lite andra överraskningar till er!?

Skicka in en intresseanmälan, så kokar vi ihop något riktigt bra tillsammans. Oavsett om det är digitalt eller fysiskt. Inom cirka en vecka efter inskickad intresseanmälan kommer du att höra av oss.

Fyll i intresseanmälan gällande en samarbetsträff

Marcus och Johan ler mot kameran i kockkläder. Inklippt syns förkläde, pin och mössa med Hälsa på Maten-logotypen.

Ladda ner vår kloka kokbok

Föredrar du digitalt eller vill du ha ett fysiskt exemplar? Vi kan lösa båda biffarna, så att säga.

Vill du beställa så gör du det via vårt formulär längre upp, så skickar vi boken till dig så snart vi kan. Men för att ingen ska “gå bananas” på naturens bekostnad, har vi en maxgräns på fem exemplar per person/skola. Vår pdf-version får du däremot ladda ner hur många gånger som helst.

Ladda ner kokboken Hälsa på Maten

Affisch med matpyramiden

Vi har tyvärr vänt upp och ner på våra matvanor. Generellt äter vi alldeles för mycket kött och mejerier, och alldeles för lite grönt. Faktum är att om vi äter mer som pyramiden förespråkar, så kommer det att påverka både vår egen och planetens hälsa på ett positivt vis. Så enkelt, men ändå så svårt.

Låt den klassiska matpyramiden bli grunden för barnens och ungdomarnas hälsosamma matvanor. Sätt upp affischen i skolan och använd den som diskussionsunderlag med barnen.

Ladda ner affischen med matpyramiden

Matpyramiden som tecknad affisch under konceptet Hälsa på Maten.

Filmtajm - enkla och goda recept på mellis

Fem inspirerande receptfilmer där vår kulinariska kreatör Marcus, tillsammans med sina barn Inez och Max, tar sig an fem snabba favoriter från vår klokbok.

Se med egna ögon hur busenkelt och gott det kan bli. Perfekt som mellanmål i skolan och förskolan.

Snabba och goda mellanmålsrecept från Hälsa på Maten

Play Video

Nedladdningsbart material från Hälsa på Maten

Frågesport om 11 olika råvaror och ingredienser! Låt barnen klura lite kring vad som bjuds till lunch under dagen. Då väcks nyfikenheten samtidigt som eleverna får med sig hälsosam kunskap.

19 olika affischer om vanliga råvaror eller ingredienser i skollunchen. Använd dem under olika temaveckor. Eller varför inte klä hela klassrummet och skolrestaurangen med pedagogik och kunskap.

Sätt dessa 9 olika skyltar i matkön. Så kan eleverna passa på att lära sig matnyttig fakta medan de väntar på maten. Innehåller några av de vanligaste (och godaste) råvarorna på våra svenska lunchtallrikar.

Logotyp för Hälsa på Maten.
Tecknad figur som lyfter på en hatt gjord av en broccolikvist, samtidigt som han säger hej.
Hälsa på Maten-infoskylt som står vid maten på en skola.
Kocken Marcus hänger mot bänken i ett kök och pratar med två barn som står på varsin sida om honom.
Ett receptblad från Hälsa på Maten som liggger på ett bord bredvid ett urval av grönsaker.